AÄ°LE AÄžACI VE PSÄ°KODRAMA. 

AÄ°LE AÄžACI VE PSÄ°KODRAMA

Üst kuÅŸaklardan gelen her ÅŸey alt kuÅŸaklara artarak geçer
Bir bakıma düÅŸündüÄŸümüzden daha az özgürüz
Tekrarları anlayarak onlara son verebilir, özgürlüÄŸümüzü tekrar kazanabiliriz. 
Sonunda, “kendi hayatımızı” yaÅŸayabiliriz.

Çalışma Düzeni:

Oturumlar hafta içi bir gün 2 saat olarak düzenlenir.

Toplam 6 oturum

Lider: Ayça Atasoy Uzm.Psk. Dan. / Psikodramatist

- Aile Ağacı nedir?
Aile aÄŸacı kiÅŸinin ailesini, kendisinden önceki ve sonraki kuÅŸakları, belirli semboller kullanarak ve önemli hayat olaylarını belirterek çizdiÄŸi bir tekniktir.
Aile aÄŸacı çizilirken soy adlar, verilen adlar, ölümler, doÄŸum/ölüm yerleri ve tarihleri, göçler, savaÅŸlar, intiharlar, kürtajlar, düÅŸükler, tekrarlayan hastalıklar, yıldönümleri, ayrılıklar, aldatmalar, aile içi borçlar, kazalar, yıldönümleri, sırlar gibi önemli hayat olayları hakkında konuÅŸulur ve bu olayların bugünümüzü nasıl etkilediÄŸi araÅŸtırılır. 
Bireyin aile aÄŸacından elde edilen bilgilerle, problemli iliÅŸkilere, tekrarlayan olaylara, travmalara, hastalıklara vb. müdahale edilebilir ve böylece bunların kuÅŸaktan kuÅŸaÄŸa etkileri ve tekrarları engellenebilir. Nesiller boyunca tekrarlanıp duran sorunlu döngüler kırılabilir.

Aile aÄŸacı grup çalışması ile ilgili bazı bilgiler;
Ä°lk oturumda herkesin aile aÄŸacı, öÄŸretilecek semboller yardımı ile çizilir. Bunun için aileniz ve sizden önceki kuÅŸaklar ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmanıza gerek yoktur. Sahip olduÄŸunuz bilgiler baÅŸlamak için her zaman yeterlidir.
Çalışmaya gelirken aklınızda aileniz ile ilgili bir soru, tekrarlayan bir olay, kazalar, hastalıklar vb. olabileceÄŸi gibi, aileniz ile ilgili detaylı bir çalışma yapmak isteyerek de gelebilirsiniz.

- Grup çalışmasını nasıl yapıyoruz?
Grup çalışması bir grup terapisi yöntemi olan Psikodrama kullanılarak yapılır. Psikodrama yöntemi tekrarlanan ve bugünümüzün kalitesini bozan nedenlerle yüz yüze gelmeyi ve çözümlemeyi hedeflemektedir. Psikodrama, insanın üç temel özelliÄŸi olan Eylem, Yaratıcılık ve Spontanlık ile çalışır. Sözel terapilerden farklı olarak Psikodrama eyleme dayandığı için hızlı ve etkili bir yöntemdir. KiÅŸinin yaÅŸamındaki olaylar, anılar psikodrama sahnesinde psikodramatik teknikler kullanılarak yeniden canlandırılır.

Aile aÄŸacı tekniÄŸi kullanılarak belirlenen tekrarlayan kalıplar, psikodramatik teknikler ile açığa çıkarılır. Bireyin, hayatındaki önemli olaylar, duygular, kiÅŸiler ile rol deÄŸiÅŸtirmesi, kendi hayat sahnesine dışarıdan bakması ve bunları deÄŸiÅŸtirebilmesi saÄŸlanır. Katarsis yolu ile özgürleÅŸtirilmesi beden-duygu-akıl seviyelerinde gerçekleÅŸtirilir.
Aile aÄŸacından elde edilen bilgiler psikodrama tekniÄŸi kullanılarak derinleÅŸtirilir. Psikodrama yapmak için herhangi bir beceri ya da teknik bilmek gerekmez.
Bu çalışmaya katılmak için sadece orada olmanız yeterlidir.

Detaylı bilgi ve kayıt için lütfen arayınız.

 

Yorum Yapın